fbpx
5600 Békéscsba, Csiki u. 2/1.
+36 70 229-3095
H-P 8-18h

A parlagfű irtás fontossága

parlagfű

Parlagfű

A gyomnövény irtása nemcsak allergiás társainkkal szembeni figyelmességünk jele, hanem törvényi kötelezettségünk is. A tavalyi évben egy fontos változás történt a parlagfűvel kapcsolatos védekezést illetően, hiszen szigorodott a szabályozás, megszűnt a július 1-jei türelmi idő a parlagfű elleni védekezésben. Az allergiát okozó veszélyes gyomnövény irtása így egész éves, folyamatos kötelezettséggé vált.

Minden családiház-, nyaraló- és kerttulajdonosnak kötelessége gondoskodni a parlagfűirtásról saját ingatlana területén, máskülönben súlyos hatósági büntetésre számíthat. Ennek helyszíni ellenőrzését külterületen a területileg illetékes ingatlanügyi hatóság (járási hivatal földhivatali osztálya) végzi, ráadásul úgy, hogy arról előzetesen nem köteles értesíteni a tulajdonost. Amennyiben az ellenőrök parlagfűvel fertőzött területet találnak, elektronikai eszközzel rögzítik a fertőzött terület főbb töréspontjának koordinátáit és a parlagfűfoltra vonatkozó további jellemzőket. A szabadon burjánzó parlagfű miatt növényvédelmi bírságot is kiszabhat a járási hivatal, amelynek összege a jogszabály szerint (függően a fertőzött terület nagyságától) 15 ezer forinttól ötmillió forintig terjedhet. Nem árt tudni, hogy belterületen nagyobb összegű bírságot szabhatnak ki, és a három éven belül visszaesőkre az eredeti összeg másfélszeresét róják ki.

Magyarországon minden ötödik ember érintett a pollenallergiában, amelynek leggyakoribb okozója a levegőbe kerülő nagy fokú parlagfű-koncentrátum. A változóan napos-esős időjárása kedvez a növény szaporodásának. Várhatóan a hivatalos parlagfűszezon a korábbi augusztusi időszak helyett már júliusban elindul, így már most meg kell tennie mindenkinek a megelőző lépéseket.

A szabadon burjánzó parlagfű miatt növényvédelmi bírságot is kiszabhat a járási hivatal, amelynek összege a jogszabály szerint (függően a fertőzött terület nagyságától) 15 ezer forinttól ötmillió forintig terjedhet. Nem árt tudni, hogy belterületen nagyobb összegű bírságot szabhatnak ki, és a három éven belül visszaesőkre az eredeti összeg másfélszeresét róják ki.

Hívjon!