fbpx
5600 Békéscsba, Csiki u. 2/1.
+36 70 229-3095
H-P 8-18h

Tuja ápolása – Fenntartó metszés

A gyümölcsfákhoz hasonlóan, az örökzöldek is igénylik a rendszeres karbantartást a folyamatos locsolás és tápanyagozás mellett. A rendszeres visszavágással elérjük, hogy a növény túlnőjön, vagy esetleg idő előtt elöregedjen, felkopaszodjon.

A közhiedelemmel ellentétben a tuják nagyon is munkaigényes növények, nem csak leültetni kell őket, ha szeretnénk, hogy a kertünk ékei legyenek.

A fenntartó metszés az év közbeni formázást jelenti, például az oszlopos vagy sövénytuják nyírását a túlnövés ellen, ami egyrészt áll a tetejezésből, másrészt a szoknya rész formázásából.

A sövényként ültetett tujákat vagy négyzetes, vagy nyújtott trapéz alakúra érdemes formázni, így elkerülhető az alsó részek felkopaszodása.

Ezt a fenntartó metszést az év folyamán 2-3 alkalommal, szükség szerint végezzük, és mindig csak a túlnövéseket vágjuk le ilyenkor (néhány 10 cm-t maximum).

Az előkészületek során fontos megvizsgálni az időjárást, a nagy hőhullámok, kánikulák előtt nem javasolt a növények metszése, mert visszaszáradáshoz vezethet. A tuják, még ha kevésbé látszik is rajtuk ugyanúgy nem szeretik a légszárazságot, mint más növényeink.

Tipp: ha a nyári kánikulák idején szükséges, reggelente még a hűvösben érdemes megfüröszteni a tujákat vízzel, így a nap folyamán kellő páratartalmú levegő veszi majd körbe őket, ami segíti a növény egészségének megtartását.

Oszd meg, ha tetszett!
Hívjon!