fbpx
5600 Békéscsba, Csiki u. 2/1.
+36 70 229-3095
H-P 8-18h

Kerti munkák, amit januárban mindenképp végezz el

Ha úgy gondoltuk, hogy január a kertészkedés uborkaszezonját jelenti, akkor tévedtünk. Habár ilyenkor kertünk még téli álmát alussza, ez nem jelenti azt, hogy mi is azt kell tegyük. Lássuk, melyek a januári teendőink!

Kertészeti teendők – január

Január a tervezések időszaka, hó és hólé borítja a kerteket, a szabadban nem kellemes a kertészkedés. Annál több munkát kínálnak a tavaszi előkészületek.

A szerszámok többsége élezésre vár:  a kicsorbult ásót, kapát, lapátot mi magunk is kikalapálhatjuk, megreszelhetjük. A tompa csákányt, fejszét, baltát talán jobb szakemberre bízni, hogy megélesítse.

Enyhébb téli napokon kimerészkedhetünk a kertbe és az alábbi tennivalók közül válogathatunk:

Téli növényvédelem

Ha még megvan a vágott karácsonyfánk, ne dobjuk el. Inkább vágjuk le az ágait, és hasznájuk azokat takaróként a kényes, vagy korán virágzó növények számára. Az örökzöldek levágott ágai természetes takarók a növények számára a hideg időben. Ezeket az ágakat újra lehet hasznosítani a komposztban, vagy felaprítva talajtakaróként tehetnek további szolgálatot.

Törzstisztítás

Érdemes az idősebb fák törzsének tisztogatását elkezdeni az enyhébb napokon. Először kaparóvassal, azután drótkefével távolítsuk el a kéregripacsokat és az alatta meghúzódó, áttelelő kártevőket, kórokozókat. A munka megkezdése előtt terítsünk fóliát a fa köré és a kaparékot égessük el.

Védekezése a jégkárok ellen

Seprűvel óvatosan távolítsuk el a havat és a jégkérget a fákról, örökzödekről.

Metszés

januári hónap nem a legmegfelelőbb a lombhullató fák és cserjék megmetszésére. Fagyos időben a metszést hanyagoljuk, mert csak roncsoljuk a növényeinket. Ehelyett készüljünk elő és tisztítsuk és élezzük meg a metszéshez szükséges szerszámokat.

A kerti berendezések javítása

Meg kell élezni a fűnyírót, és olajat kell cserélni benne? Mi van a szűrőkkel? Jól működik a motor? Ha eszközeink javításra szorulnak, itt az ideje, hogy megtegyük. Előfordul, hogy hetekig áll a rossz fűnyíró a műhelyben, holott a javítása csupán két napot vesz igénybe. Saját tapasztalatomból mondom, hogy ha február közepéig, vagy még tovább várunk, ugyanez a munka két-három hetet vesz majd igénybe.

 

Mi már a eszközkarbantartással készen vagyunk, és nagyon izgatottan várjuk, hogy ismét a kertekben tevékenykedjünk. Ha nincs kedved, energiád a fárasztó kerti munkákhoz, akkor keress minket bizalommal, mi segítünk. Nézz szét a szolgáltatásaink között!

 

Hívjon!