fbpx
5600 Békéscsba, Csiki u. 2/1.
+36 70 229-3095
H-P 8-18h

A hatékony fűnyírás titka

A megfelelően elvégzett, rendszeres fűnyírás egészségesebbé teszi a füvet, ritkítja a gyomokat, sőt még trágyázza is a pázsit talaját. Bemutatjuk nektek a fűnyírás alapszabályait.

Sokan azt gondolják, hogy a fűnyírás csak egy közönséges házimunka, amit minden hétvégén el kell végezni. A fűnyírás az egyik legfontosabb módszer arra, hogy egyenletes és egészséges pázsitunk legyen.

A fűnyírás elősegíti a gyep egészséges szaporodását, a fűszálak vastagabbak lesznek, így könnyebben elfojtják a gyomokat. Nyírjuk gyakran a füvet, de minden alkalommal a fűszálak hosszának legfeljebb egyharmadát távolítsuk csak el. A gyepszőnyegünket alkotó fű típusától függően, az optimális magasság 1,5-10 cm kell legyen.

Ezen kívül érdemes figyelni arra is, hogy a fűnyírást igyekezzünk meleg párás időjárási viszonyok között elvégezni, lehetőleg a fű aktív növekedési szakaszában. Kerüljük a nagyon száraz és forró időjárási körülményeket, hiszen ilyenkor a fű a növekedésének egy lassabb szakaszában van.

Felmerül kérdés, hogy mi legyen a már levágott, pázsiton maradt fűvel. Semmiképpen ne gereblyézzük le, inkább hagyjuk rajta a frissen vágott pázsiton. Így kiváló, ráadásul ingyenes trágyához jutunk. Azonban, ha a levágott fűréteg túl vastag, és nem bomlik le elég hamar, hozzájárul egy elbomlatlan szerves réteg kialakulásához a talaj felszínén. Ha ez csak egy vékony réteg, akkor nem károsítja a pázsitot, de ha túl vastag, akkor az talajtömörödéshez vezethet. Ez már káros, mert akadályozza a levegő talajközeli szabad áramlását. Ennek elkerülése érdekében használjunk olyan fűnyírót, amely aprításra is alkalmas, így a pázsiton hagyott apróra vágott fűszálak szinte azonnal bomlásnak indulnak.

Nem utolsó sorban kiemelten nagy figyelmet kell szánni a fűnyíró pengéire is. Fontos, hogy mindig élesek legyenek, ezzel biztosítva a szép, egyenletes vágást. Az életlen pengékkel csak rontjuk a gyep minőségét, hiszen nem vágják, hanem tépik a füvet. Ne sajnáljunk időt szakítani a fűnyíró tisztítására használata után.

A mutatós és egészséges gyep viszont rendszeres karbantartást igényel.

Élvezze a szépen gondozott kert nyugalmát, és bízza ránk a nehezét!

Írjon nekünk a kapcsolati űrlap segítségével, vagy hívjon máris a +36 70 229-3095 telefonszámon!

 

Oszd meg, ha tetszett!
Hívjon!